„Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си“ – Елинор Рузвелт

Елинор Рузвелт

Елинор Рузвелт е първата дама на Съединените щати от 1933 до 1945 г. Тя също е застъпник за човешките и гражданските права. Тя е делегирана на Общото събрание на ООН и изиграва ключова роля при изготвянето на Всеобщата декларация за правата на човека. Тя също е била ключова фигура в президентската комисия на Джон Ф. Кенеди за статута на жените. Ето защо Елинор Рузвелт е една от най-значимите жени и личности не само в историята на Щатите, но и в световната.

Като дете Елинор Рузвелт се е чувствала като "грозното патенце"

Като дете Елинор Рузвелт се е чувствала като „грозното патенце“

След като загубила и двамата си родители, тя била отгледана от строгата си баба. Самотата й продължила, докато не се сприятелила с директора на интернационалното училище. През 1905 г. тя се омъжва за Франклин Рузвелт. В периода, в който отглежда шестте им деца, Елинор Рузвелт постепенно постига решимостта да изостави традиционните роли в полза на политическата и реформаторска работа.

Тя се присъединява към лигата на жените избиратели, работи с женски синдикати и настоява за женски каузи в рамките на Демократическата партия. След като Франклин Рузвелт е парализиран от полиомиелит през 1921 г., обществената й дейност се разширява. Тя става негов политически представител, особено след като той е избран за губернатор на Ню Йорк през 1928 г.

Елинор Рузвелт е провеждала свои пресконференции

След този избор на съпруга й, тя обаче се е бояла, че Белия дом може да я обвие в стерилен протокол. Но това не се случва. Тя буди обществената симпатия и със своята велика енергия създава съвсем нов образ на това, което се нарича Първа дама.

Елинор Рузвелт е провеждала свои пресконференции, обикаляла е сред народа многократно. В мрачните дни на Голямата депресия тя е успяла да накара американците да почувстват, че някой се грижи за тях и се опитва да им помогне. Въпреки че Франклин Рузвелт невинаги е следвал нейните съвети, тя е настоявала за утвърждаване на чернокожите, младежите, бедните и безработните.

Елинор Рузвелт е родена на 11 октомври 1884 г.

Елинор Рузвелт е родена на 11 октомври 1884 г.

В своите млади години тя се занимава със социална работа, доброволчество в бедните квартали на източен Ню Йорк. През 1902 г. среща и Франклин Д. Роузвелт, който в онзи момент учи в Харвард. След известна опозиция от страна на майката на Франклин те се женят през 1905 г.

Въпреки че им се раждат шест деца, бракът не е бил без трудности. През 1918 г. Елинор открива, че Франклин има афера. Това почти ги довежда до развод. В крайна сметка раздялата е била избегната, след като членовете на семейството и съветниците им ги насърчават да останат заедно. Все пак откритието променя брака им, а Елинор става по-независима.

През 20-те години на миналия век Елинор работи като учител, преподава литература и американска история в Ню Йорк. Тя обаче все повече намира време да се включва в местната и държавната политика. Става влиятелна в Демократическата партия в Ню Йорк и провежда кампании по различни теми като насърчаване на целите на Сингапурската женска лига.

Въпреки че им се раждат шест деца, бракът не е бил без трудности.

През 1932 г. Франклин Д. Роузвелт е избран за президент на фона на Голямата депресия и масовата безработица. Той е избран с нов мандат за по-голяма намеса на правителството, опитвайки се да предложи „Нова сделка“ на безработните. Първата дама, Елинор чупи традиционната форма и се превръща в много видима фигура, говореща на митинги и посещаваща безработни работници.

Хората наистина са усещали нейната искреност в желанието й да помага на маргинализираните групи от Голямата депресия и общественият й профил е бил много висок. Елинор също е била пример за жените, във време, когато жените рядко се осмеляват да бъдат личности. За да изяви силата на вярата си, Елинор е списвала ежедневно своя колонка и други статии.

По време на Втората световна война Елинор поема още повече отговорности

По време на Втората световна война Елинор поема още повече отговорности и прекарва времето си, като предлага морална подкрепа на военните

През 1943 г. нейното посещение на войски в Тихия океан се оказва велик успех. Дори скептиците са признали, че нейното присъствие и решителност са имали голямо влияние върху подобряването на морала на мъжете.

По време на войната, Елинор също подкрепя правата на чернокожите американци да тренират като бойни пилоти и да поемат по-видима роля в американските военни усилия. По различно време, Елинор полага усилия да търси по-големи граждански права за американското чернокожо население, което по това време все още е търпяло голяма дискриминация.

През 1943 г. нейното посещение на войски в Тихия океан

В последните месеци на войната Франклин почива. Болката от смъртта му е още по-силна за Елинор, знаейки, че е прекарал последните мигове от живота си с друга жена, с която преди това е имал връзка.

За Елинор Рузвелт А. Стивънсън казва:

 „Тя би предпочела да запали свещи, а не да прокълне тъмнината. И сиянието й затопли света.“

След войната Хари Труман, който е наследник на Франклин Д. Рузвелт, назначава Елинор за делегат в Общото събрание на ООН.
След войната Хари Труман, който е наследник на Франклин Д. Рузвелт, назначава Елинор за делегат в Общото събрание на ООН.

С огромен ентусиазъм за идеала на Обединените нации, Елинор помогна за изготвянето на Всеобщата декларация за правата на човека, приета от Общото събрание на 10 декември 1948 г. Елинор е смятала това за най-голямото си постижение и го нарича „международна Магна Харта на цялото човечество“ . Тя е била активна в Обединените нации до изборите за Айзенхауер през 1953 г.

В периода след войната мнозина я насърчават да се кандидатира за публична длъжност, но тя отказва. Тогава предпочита да се концентрира върху непартийни обществени дела.

В периода след войната мнозина я насърчават да се кандидатира за публична длъжност

След избирането на Джон Ф. Кенеди, тя е преназначена в ООН между 1961 и 1962 г.
След като развива туберкулоза на костите, Елинор Рузвелт напуска този свят на 7 ноември 1962 г. На нейното погребение са присъствали президентите Труман, Айзенхауер и Джон Кенеди.

След като развива туберкулоза на костите, Елинор Рузвелт напуска този свят на 7 ноември 1962 г.

След като развива туберкулоза на костите, Елинор Рузвелт напуска този свят

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.

Leave a Response